måndag 10 oktober 2011

Ring in det nya, återvinn det gamla

Så har det blivit dags för även mig att uppdatera mig på mobilfronten. De senaste fem åren har jag använt mig av en liten Sony Ericsson W580i som överlevt (men inte utan att lämna spår) hårda fall i backen, inte så nyktra stunder, jeansfickor och att slängas runt i skolväskan. Men nu på ålderns höst, när knapparna spruckit och/eller fallit bort helt kändes det dags att gå vidare. En ny fräsig smartphone med internet och appar och angry birds och hela fadderullan ligger nu på sängbordet och laddar.

Vad händer nu med gamla kära Sony Ericsson W580i? Återvinning förstås! 

Jag tänker återkomma om detta i ett senare inlägg, men att vi idag använder oss av en otrolig mängd hemelektronik är kanske ingen främmande tanke. Och det finns mycket material i en uttjänad gammal mobiltelefon eller dator som går att återvinna är förhoppningsvis inte heller det för de flesta. I slutet av detta år hoppas Boliden vara färdig med en återvinningscentral för gammal hemelektronik där de plockas isär och materialet återvinns. I kretskorten finns många sällsynta metaller och ur ett ton mobiltelefoner kan man plocka fram 300 gram guld, ett kilo silver och 100 gram palladium. En tänkvärd jämförelse är att i Bolidens nya guldgruva är halten endast 4 gram per ton berg. Det finns företag som köper gamla mobiltelefoner, i de flesta mobilbutiker kan man lämna in sin gamla lur och i min sopstuga finns en holk för elektronik. Metaller är väldigt viktigt att återvinna, de är, precis som fossila bränslen, en ändlig resurs. Vill ni läsa mer om metaller, checka in den här länken, TMR.

Vill tacka kära Johan för länken, en go geolog som för några månader sedan skrev sitt kandidatarbete som handlar om sällsynta metaller.

Så tveka inte, har ni något gammalt elektroniskt som inte längre fungerar.. ÅTERVINN!

Värdefull ressurs! Bild från Nyteknik.se

Skrivet av Klara


http://www.nyteknik.se/nyheter/basindustri/gruvindustri/article3233136.ece
http://www.boliden.com/www/bolidense.nsf/951b4d7cbfc58bc6c1256df80037d8f3/e696d5956f485984c1257789002ad218?OpenDocument
http://www.envirofone.se/what-happens/
http://www.techmetalsresearch.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar