måndag 3 oktober 2011

Nobelpris i medicin

Idag delades nobelpriset i medicin ut, den här gången belönades tre forskare som studerar immunförsvaret. De första två var ett forskarlag, Bruce Beutler och Jules Hoffman,  som upptäckte receptorer, Toll-receptorer, i kroppens celler som reagerar när farliga mikroorganismer är i närheten och som aktiverar försvaret. Upptäckten gjordes 1996 när Hoffman studerade bananflugor som tydligen har ett liknande immunsystem.. Den tredje pristagaren, Ralph Steinman, upptäckte dendritcellen, som aktiverar T- och B-celler och reglerar cellens försvar. Detta kallas kroppens två försvarslinjer, det medfödda och det förvärvda immunförsvaret.

Det medfödda försvaret bromsar och kan ibland förstöra de sjukdomsframkallande organismerna med en inflammation i det angripna området. Om bakterierna tar sig igenom den första försvarslinjen tar det förvärvda immunsvaret vid. Dendritcellerna aktiveras och bildar antikroppar och mördarceller (riktigt fräckt namn till en riktigt fräck cell) som tar kål på de flesta farliga inkräktare.


Sveriges Radio, 3 okt 2011
Dessa upptäckter har revolutionerat immunologin och används för att skapa vacciner mot bland annat allergier, tumörer och vid transplantationer. Det är helt sjukt häftigt!

Under resten av veckan kommer de andra nobelprisen delas ut, håll koll på svt.se.

Klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar