måndag 10 oktober 2011

Svenskt kött

På tal om kött!

Om man nu är en sån som ännu inte är tillräckligt övertygad om att vegetariskt är exemplariskt för att hålla tassarna borta från köttdisken så kan man åtminstonde göra vettiga val de gånger man köper kött.


I mars 2011 meddelade LRF och Svenskt Kött att de tagit fram en ny märkning av kött. Märkningen heter så fantasifullt Svenskt Kött och är till för att informera konsumenten om att köttet är uppfött, slaktat, berett och packat i Sverige. Djuret har med andra ord inte lämnat landets gränser, vare sig levande eller död. Att välja svenskt kött är ett sätt att öka sannolikheten för att djuret vars kött man köper har haft ett drägligt liv samt att skära ner på utsläppen från onödiga transporter hit och dit mellan länder. Man hjälper även till att hålla det svenska lantbruket vid liv.
Märkningen säger tyvärr inget om varifrån fodret som djuret mumsat i sig kommer, och inte heller ekologiskt kött garanterar svenskproducerat foder.

Alla kan vi på något vis bidra till ett mer hålbart samhälle. Väljer du fläskkött i stället för nötkött minskar utsläppen per portion med ca 70 % per portion. Skippar man dessutom fläsket och går direkt på bönorna skär man i runda slängar ner sina utsläpp med 99%. I mina ögon borde vegetarisk kost vara det självklara valet för oss alla, men även om du inte vill gå över till helt vegetariskt kan man alltid göra skillnad. Varje måltid utan kött är ett steg i rätt riktning!


Hade de här små knoarna varit födda efter 1 jan 2012 hade dom sluppit bli kastrerade utan bedövning. Bildkälla.

 /Hanna

Länktips:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/klimatsmart-i-affaren/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar