tisdag 4 oktober 2011

Nobelpris i fysik

För några timmar sedan delades nästa nobelpris på tur ut, fysikpriset! Nobelkommittén valde att belöna tre amerikanska astrofysiker, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G. Reiss, som studerat ljuset från supernovor. En supernova är en gammal stjärna som exploderar, det är en otroligt våldsam händelse som släpper loss en enorm mängd energi. En supernova kan lysa flera hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Vår sol kommer också bli en supernova, om en sisådär 10 miljarder år :-) Det är bra, för om en supernova bildades inom 100-200 ljusår från oss skulle hela vår galax utplånas. Då är det nog ganska nice att vara död.

Med hjälp av dessa studier upptäckte de hur universums expansion accelerar. Sedan början av 90-talet tävlade två konkurrerande forskningsgrupper, ledda av Perlmutter och Schmidt, om vilka som kunde hitta den mest avlägsna supernovan. De två grupperna hittade runt 50 supernovor med ett ljus som sken svagare än väntat och som tyder på att expansionen sker fortare och fortare. Det som driver på expansionen tros vara den mystiska mörka energin som fyller ut 70% av hela universum. Baryonisk materia, dvs alla atomer, sägs endast vara 4% av hela universum...

Keplers supernova, som visst ser lite ut som att den expanderar?


Att hålla på med fysik verkar vara så otroligt intressant, det händer såna häpnadsväckande saker hela tiden. I boken "The elegant universe" jämför fysikern Brian Greene sitt arbete med Columbus upptäckter på 1400-talet, att man hela tiden hittar nya otroliga sanningar om vår värld. Jag är helsåld!

Intressant klipp om mörk materia (En aning off topic, men intressant iallafall. För den nördige!)



http://svt.se/2.108068/1.2555215/fysikpriset_2011_delas_av_tre
http://svt.se/2.146801/1.2555234/nobelpriset_i_fysik_2011
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6rk_energi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Keplers_supernova.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Supernova#K.C3.A4nda_supernovor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar