söndag 2 oktober 2011

Overshoot day

Den 27:e september i år inföll den så kallade Overshoot day, det vill säga dagen då vi använt upp naturens budget för det här året.
Begreppet Overshoot day infördes av New economics foundation för att förtydliga den belastning mänskligheten utgör på naturen och hur pass vi överutnyttjar vår planet.


Vad innebär då naturens budget och hur räknar man ut den?
Med hjälp av statistik från databaser världen över jämförs jordens produktion mot vår konsumtion. Exempelvis för FN statistik över hur mycket grödor och dylikt som skördas varje år, och detta jämförs då mot satelitbilder som visar biologisk produktivitet i andra områden. Väldigt förenklat: hur mycket tog vi här och hur mycket växer där. I beräkningarna tas även med hur planeten klarar av att hantera det avfall vi producerar, till exempel hur mycket koldioxid som haven och skogarna kan absorbera. Det är Global footprint network som står bakom alla uträkningar, klicka här och lär dig mer om hur det går till!


[world biocapacity / world Ecological Footprint] x 365 = Earth Overshoot Day

Förra året inföll Overshoot day tidigare än i år men enligt Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, har detta tyvärr inget att göra med en positiv trend utan bara att metoden för uträkningarna förbättrats.


Happ, nu då?
Vi har tre månader kvar av det här året och kontot ekar tomt. Vad sägs om lite hållbar utveckling kanske?

Hanna



http://www.fria.nu/artikel/89857
http://www.klimatsmart.se/?page=news&id=12543
http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1409737-overshoot-day-r-hr-nu-lever-vi-ver-jordens-tillgngar

1 kommentar:

  1. Hållbar utveckling låter bättre än trenden som nu istället verkar vara: Var bäst på att vara sämst. Gick ju väldigt bra för USA :-D

    SvaraRadera