onsdag 16 februari 2011

Kall fusion - för bra för att vara sant?


Fusion får solen att lysa. Kan vi skapa solen på jorden?
Bildkälla

Det är fusion som gör att solen är varm, då lätta grundämnen, som väte, smälter samman i en temperatur av 15 miljoner grader Celsius. Men vi har inte samma förutsättningar här på jorden när det gäller temperatur och tryck. På jorden krävs det 150 miljoner grader Celsius för att genomföra fusion idag(källa). Kall fusion sker under lägre temperaturer och tryck än på solen, och betraktas som en pseudovetenskap.

I januari hävdade två italienska forskare, Andrea Rossi och Sergio Focardi, att de fått fram energi genom kall fusion. "Energikatalysatorn" som de kallar den matas med 1 kW och ger tillbaka 10-12 kW. Processen ska tillverka koppar genom fusion av nickel och väte och endast pikogram(väldigt lite) ska förbrukas. Italienarna har sökt patent för tekniken och vill därför inte avslöja detaljer om "energikatalysatorn"Läs mer

"Energikatalysatorn"
Bildkälla


Men det är mycket som inte verkar stämma. Enligt Nationellt resurscentrum för fysik är det demonstrerade försöket av italienarna inte möjligt, eftersom det motsäger fysikens lagar. Exempelvis skulle alla som varit där vid försöket dött efter stora strålningsdoser. Men strålningsmätningarna som gjordes i samband med försöket var inte högre än normalt. Nationellt resurscentrum för fysik tror att det rör sig om bedrägeri, för att få riskkapital. Läs gärna mer här för djupare information varför italienarnas "energikatalysator" inte genomför kall fusion.
Nu spekuleras det vilt vad som kan ha orsakat energin, en vanlig förklaring är olika typer av förbränningsprocesser(läs mer)
Hanno Essén, fysiker från KTH, är positiv till italienarnas försök och menar att det rör sig om riktig fysik(läs mer)

Vad tror ni om kall fusion?

8 kommentarer:

  1. Tack för en bra artikel. Det är jätteintressant, det bildas tydligen något som sänker colombbryggan så att fusion kan ske. Detta är en ny fysisk upptäckt och kan ge dem nobelpriset om det är sant. De söker inte riskkapital utan har allt klart och det byggs en fabrik i Grekland som en sammanslagning av olika energiföretag ligger bakom. De gör en till sin egen fabrik först på 1 MWatt

    SvaraRadera
  2. Tack för den intressanta kommentaren! Det skulle vara jätteintressant att få veta vad som orsakar att colombbryggan sänks, rent fysikaliskt. Om det funkar är det en fantastisk uppfinning som kan säkra världens energitillgång. Det skulle vara kul om du har några bra källor att dela med dig av?

    Men trots om de hittat något som sänker colombbryggan, så förklaras inte det radioaktiva sönderfallet som sker när Cu-59 sönderfaller efter att det bildas genom fusion av H och Ni-58 (vanligaste isotopen). Är sönderfall av ostabila atomer utan radioaktivstrålning också en ny upptäckt? Eller finns det något annat sätt att förklara avsaknaden av radioaktiv strålning? Eller är det en annan fusionsreaktion som sker i energikatalysatorn?
    Den troliga fusionsreaktionen och hur sönderfallet av det bildade Cu-59 ger radioaktiv strålning förklaras här: http://fysik.org/website/fragelada/index.asp?keyword=kall+fusion

    Det finns fortfarande många frågor, men tiden lär om inte annat svara på dem.

    SvaraRadera
  3. Det här är ju helt otroligt, om det nu är sant. Om de sniffar på en räddning undan hela världens energikris (och samtidigt kommer få priset på nickel att sticka iväg upp mot himlen) så är det otroligt coolt av dem att köra en testrunda med en folielåda med sladdar och grejer utan att folk får se in. Känns som en uppfinning av denna proportion borde få ett episkt välkomnande in i världen, och jag vet inte om det har skötts särskilt snyggt. Eller så är det här precis rätt, jag har lite svårt att bestämma mig.

    Nickel är ju också en ändlig resurs som en dag kommer ta slut. Men kanske kan denna nya princip öppna nya dörrar inom fusion? Man kanske använda sig av andra sorters metaller också? Ska bli väldigt intressant att se hur detta utvecklas.

    SvaraRadera
  4. Att folk inte får se in beror ju på att de sökt patent och inte vill att folk ska sno deras uppfinning som de kommer bli otroligt rika på om den funkar.
    Att uppfinningen inte fått ett jättebra välkomnande beror på att kall fusion räknas som en psuedo vetenskap, en kategori som bland annat alkemi och astrologi också tillhör. Dessutom har detta hänt flera gånger tidigare, forskare har hävdat att de genomfört kall fusion men det har visat sig att inte stämt. Så folk är väl lite misstänksamma.
    Du har rätt i att kall fusion inte är en förnyelsebar energikälla. Jag vet inte hur mycket brytbart nickel det finns i världen, men det krävs extremt små mängder nickel för att ge mycket energi. Kanske blir nickel i framtiden en bristvara som oljan håller på att bli, men inte inom den närmsta framtiden.

    SvaraRadera
  5. Den demonstration av apparaten som genomfördes var tydligen långt ifrån vattentät, många kunniga personer har lyft fram olika möjligheter att fejka resultatet. Rossi och Focardi har ju inte heller själva en officiell teori om vad som egentligen händer utan försöker hålla saken hemlig. Inte ens Focardi vet fullt ut vad som finns i burken. Det känns helt naturligt att världens stora media inom området förhåller sig avvaktande till detta, det osar katt lång väg. Att presentera världens genom tiderna i särklass största mänskliga bedrift på detta lite löjligt hemlighetsfulla sätt med patentansökningar och hysch-hysch faller dessutom på sin egen orimlighet på något sätt. Eller hur?

    SvaraRadera
  6. Jag håller med Bertil, jag har bara så svårt att förstå varför man väljer att bluffa om en sån här stor bedrift? Kanske är naivt av mig att fortfarande tro att folk drar sig för att tala osanning, men att två forskare ska göra det för att för sedan för all framtid ha sitt rykte befläckat av denna historia? Det finns kanske en bakomliggande historia bakom detta, men att det är en otroligt skum händelse är ju helt klart.

    SvaraRadera
  7. Kul med blogpost om detta intressanta! Ville bara tipsa om bloggen www.energikatalysator.se
    Missa inte chat med Rossi IMORGON, fredag 11 mars!

    SvaraRadera
  8. Klara, det är vansinnigt svårt att tro att det hela är en bluff med tanke på alla betrodda personer som är avvaktande positiva efter en närkontakt med apparatens utsida - men samtidigt lika vansinnigt svårt att tro att det hela är sant.

    SvaraRadera