måndag 17 januari 2011

Våga Nobba Normen!

Efter en statusuppdatering på facebook som genererade massor av kommentarer så bad jag Amanda att skriva lite om ämnet som berörde henne. Vi älskar gästbloggare i den här bloggen. Har du en idé? Det är bara höra av sig så lägger vi upp ditt inlägg!




Men nu gott folk, I present to you Amanda:

Sköljmedel och män(skligheten)

För några dagar sedan blev jag anklagad för att tvätta pappas träningskläder med sköljmedel. Vi var i sportaffären och pappa frågade den manlige försäljaren om superunderställ. Jag stod ointresserad bredvid och tänkte på annat. Plötsligt hörde jag att försäljaren nickade mot mig och sa nedlåtande ”de blir sämre efter ett tag, och hon tvättar dem säkert med sköljmedel”. Eh?! Förlåt då för att jag tvättar min käre fars svettiga kläder med sköljmedel! För inte kan män tvätta sina kläder själva? Så löjligt! Nej, självklart utgår man (observera ”man”, det vill säga, försäljaren) från att närmsta möjliga kvinna gör det åt honom. I det här fallet dottern. Jag. Men jomenvisst att jag tvättar min pappas kläder! No way! Aldrig! Ville jag säga. Men jag var för chockad över att någon kunde komma med ett sådant antagande att jag inte fick ur mig något listigt alls.

Resten av dagen kunde jag inte koncentrera mig på något annat än hur fel hela världen är. Världen ska inte vara funtad så att det går att utgå från att det är tjejen som tvättar. För trots att det idag är många fler män än tidigare som lagar mat och städar, så är det fortfarande ofta kvinnorna som har huvudansvaret för hemmen. Männen kanske städar, men kvinnorna kommer på att det behöver städas. Männen kanske lagar mat, men kvinnorna kommer på att för att kunna laga mat måste det finnas mat hemma, vilket de fixar. Så klart är det inte så i alla hem, men i många.

Samtidigt jobbas det för att samhället ska bli mer jämställt. Men det är männens livsstil som är normen, det optimala. Kvinnorna ska kunna jobba mer och satsa på karriären. De ska lära sig att lämna bort sina barn mer, i stället för att papporna ska lära sig att ta hand om barnen mer. Papporna ska vara hemma med barnen, men samtidigt har mammorna oftast sämre lön vilket gör att familjerna förlorar mer ekonomisk sett om pappan är hemma. Dryckesvanorna blir mer jämställda – kvinnorna super snart lika mycket som männen. En tjej som meckar med bilen är cool, men en kille som diskar?

Vi tror att Sverige är bäst. Vi är mest jämställda av alla. Och det kanske stämmer, vad vet jag. Men bara för att vi kanske är bäst betyder det inte att vi är bra. Överallt talar reklamen, filmerna, böckerna, spelen… om hur män och kvinnor ska vara. I reklambladet står en kille med en blondin under ena armen och en brunett under andra. De tittar avgudande på honom, som om de tänker att ”shit vilken tur jag har som fått stans snyggaste kille! Att han valde just mig…”. Han däremot tittar rakt in i kameran, självsäkert och med blicken hos en som vet att han är stans snyggaste. I ett energibolags infobroschyr står det att ”Fru Persson slår på spisen för att koka jordgubbssaft…” och ”Herr Ibrahim som har en mekanisk verkstad…”. Varför står just frun vid spisen medan herrn skruvar i bilar? Hallå? Någon? Måste världen vara så här?

Men, egentligen är det väl inte så konstigt att normerna fortsätter råda. Det blir ju enklare. Är du kvinna – var så här. Är du man – var så där. Man slipper fundera, det är bara att sålla in sig i rätt fack. Fast om man nu inte vill tillhöra ett fack. Eller inte vet vilket fack som passar en?

Vad som behövs är förebilder. Börja göra filmer där det inte alltid bara är killen som slåss och tjejen som plåstrar om honom efteråt. Där den kyssta grodan blir en prinsessa och så lever se två älskande prinsessorna lyckliga i alla sina dagar. De behöver inte alls ha jämställdhet eller homosexualitet som huvudtema, men kanske att när huvudpersonen hälsar på hos sina föräldrar så är det inte alltid mamman som serverar maten när pappan kommer hem från jobbet.

Jag skulle vilja ta bort allt manligt och kvinnligt. Inte så att ingen får vara kvinnlig, men det ska inte kallas kvinnligt. Precis som man kan vara ”konstnärlig” så kan det som idag anses vara kvinnlig vara en egenskap eller stil som vem som helst kan ha. Kvinnor ska inte bara få högre status. Alla ska få lika status. Det ska inte spela någon roll om du är kille eller tjej, heterosexuell eller bisexuell, eller något annat. Killar ska kunna gå i kjol och tvätta sina egna kläder med eller utan sköljmedel – utan att någon ska se ned på dem för att de är ”omanliga”. Sen om frun nu verkligen GILLAR att tvätta, då kan hon göra det, men i helvete inte bara för att hon är tjej!

Patriarkatet dominerar. Till och med i språket. Från och med nu ska jag skriva ”en” i stället för ”man”. Så får vi se hur det går… Och hur det går med världen. Nästa gång jag är ute hoppas jag i alla fall att ingen frågar mig vad jag använder för rengöringsmedel när jag skurar toaletten efter min pappa.

Våga nobba normen!
/Amanda.

7 kommentarer:

  1. Bra text! Bra ämne! Helt absurt att du blir anklagad för att ha tvättat din pappas tvätt "på fel sätt", blir frustrerad bara jag tänker på det. Man får ju aldrig en break från den här mallen där vi alla ska passa in, flickor blir matade från de är små med små rosa prinsessaker och grabbar med coola batmanprylar. Kommer aldrig i mitt liv köpa en rosa glittrig pryl till min dotter, bara på grund av det faktum att hon är tjej. Fuck that!

    Har ni hört talas om princess boy? En liten grabb i USA som gillar rosa och glittriga saker, och att klä sig i klänningar. Lovely!

    http://www.youtube.com/watch?v=MBBffc0Rtc8

    SvaraRadera
  2. Världen är lite skev... Heja Amanda!! Du är bäst!!!

    Kramar Konni

    PS. Angående diskande killar och meckande tjejer så tycker jag personligen att diskande killar är coolare. Vad det beror på kan en fråga sig, för i alla tänkbara scenarier med ombytta roller tycker jag att killen är coolast. Även i andra situationer, där kvinnor och män har samma (?) roller, får jag känslan av att männen oftast är coolare. Räknas en cool mamma lika cool som en cool pappa?

    Kan det handla om brist på jämställdhet här också, eller rör det sig bara om min personliga åsikt? Kan det vara för att jag är en heterosexuell kvinna som attraheras till män och därför skulle se dem som coolare? Det sista alternativet köper jag inte direkt.

    Hur det verkligen är kommer jag nog aldrig att få reda på, men det viktigaste är att mina tankar väcks och det har du lyckats med. Tack Amanda! DS.

    PPS. Ojsan det blev ganska långt som jag skrev o.O DDS.

    PPPS. Jag tycker inte om den försäljaren. DDDS.

    SvaraRadera
  3. " Kommer aldrig i mitt liv köpa en rosa glittrig pryl till min dotter, bara på grund av det faktum att hon är tjej. Fuck that! "

    Så du tänker låta dina principer gå före ditt barns vilja om hon nu vill ha en Barbie i födelsedagspresent?

    Sedan förstår jag inte detta pratet om jämställdhet. Kvinnor och män är inte jämställda och kommer aldrig vara det. Vi ser inte likadana ut, har inte likadan kroppsbyggnad, tänker inte på samma sätt eller drivs inte av samma hormoner.
    Hur ska det gå att bygga ett jämställt samhälle med de förutsättningarna? Ser ni inte att det är omöjligt?

    SvaraRadera
  4. INGENTINGäromöjligt25 januari 2011 kl. 12:53

    Tycker anonym ovan har lite tråkig inställning. Visst att män och kvinnor är olika. Men kvinnor och kvinnor är också olika och samma gäller för män och män. Jag känner massa kvinnor som är "manligare" (enligt den norm du verkar känna till) och män som är "kvinnligare". Så varför ska då samhället vara uppbyggt kring hur man tänker och om man har bröst eller inte när sättet man tänker på kan se så olika ut även INOM de som springer runt med bröst eller snopp?

    SvaraRadera
  5. Anonym: Om min dotter gärna vill ha en barbiedocka kan hon väl få det. Det jag menade (och skrev) var att jag inte tänker förutsätta att hon vill ha dockor (och rosa, glittriga saker) och låta henne, fördomsfritt, få inse själv vad hon tycker är roligt.

    Men jag tror visst att det finns principer som får gå först när man köper presenter till sina barn.

    Kvinnor och män är absolut olika! Det är nog inte som skulle argumentera mot det. Jag tror dock inte att kvinnor tycker det är roligare att tvätta kläder än vad män gör.

    SvaraRadera
  6. Ok, jag har två saker. För det första så tycker jag att hur par och familjer lägger upp fördelningen av hushållssysslor är deras egna problem, och inget som man som utomstående behöver komma och moralisera om. Blir det problem inom familjen eller paren finns det utmärkta ställen att vända sig till.

    Jag vet att kvinnor och kvinnor är olika, men de allra flesta ligger inom normen och ska man lagstifa(som jag vet att ingen av er uttryckligen sade. Jag tycker absolut inte man ska lagstifta om jämställdhetsfrågor) så borde man göra det utefter de som ligger inom normen. på så sätt blir största möjliga andel tillfreds.

    Sen om man vill förändra normer inom samhället så måste man titta på varifrån normerna kommer från första början. Just normen med att kvinnorna stannar hemma med hushållssysslor och mannen åker iväg och jobbar(jagar!) tror jag uppstod för länge länge sen och till stor del finns inkodad i generna. Och att ändra på någonting som från grunden är en biologisk företeelse, ja , lycka till.

    SvaraRadera