fredag 7 januari 2011

8 av 10 är oljejättar

Webbtidningen E24 publicerade för några dagar sedan ett bildspel där de tio största företagen redovisades i ordning. Det är alltså de företag som omsätter mest pengar av alla företag i hela världen, de som får in mest pengar på grund av den vara de erbjuder eller producerar.

Först i listan är det amerikanska detaljhandelskedjan Wal-Mart som omsätter mer än 400 miljarder dollar. Det är mer än hela Sveriges BNP, och den tanken är svindlande. (Vanligtvis mäter man omsättning per år, men det nämns faktiskt inte i artikeln vilket år siffrorna är ifrån. Eftersom de jämför med begreppet BNP som också mäts under ett års period är det lätt att anta att också omsättningssiffrorna är för ett år.)

Förutom japanska Toyota som hittas på femte plats, är resten oljebolag. Olja, den ändliga resursen som hittas i reserver djupt ner i skorpan, ett kolväte som släpper ut mängder av växthusgasen koldioxid (CO2) när det förbränns är var de största pengarna finns att tjäna idag. Var kommer då U-länderna att lägga sin svett och möda? Och vilka är vi att förbjuda dem det? Olja och kolväten är en otrolig energikälla och vi i väst har redan fått njuta av dess fördelar i samband med industriella revolutionen.
Foto: Scanpix
Läste några dagar innan i samma tidning att man tror oljepriset kommer nå 100 dollar/tunna nästa år. Efterfrågan är stor med Kina på marknaden och ett allt större konsumtionsbehov från västvärlden. (Nödvändigheter eller inbillat behov?) OPEC-länderna är nog riktig nöjda.
Det ironiska är att man tror de flesta oljereserver är inne på sista versen. De små oljefynden som förut inte var ekonomiskt fördelaktiga att borra ner i börjar se intressanta ut och Kanada har redan börjat utvinna oljesand, en oljekälla som det finns få fina ord om.

Det är riktigt sorgligt att vi målat in oss i detta svarta, kladdiga hörn. Istället för att satsa alla pengar som finns på energiresurser som inte frestar på skorpan går tankarna istället mot vad man kan göra med koldioxiden för att den inte ska påverka klimatet i lika stor grad som idag. På flera håll i världen sprutar man ner den i gamla oljeutrymmen, där ingen vet hur det kommer påverka berget. Geologerna tror (hoppas?) att karbonater kommer bildas och sedan snällt stanna på sin plats. Men som sagt, ingen vet.
Det är lätt att känna sig maktlös och bitter när man inser att världens öde avgörs av kostymnissar på kanske andra sidan jorden med fickor dit pengar bara trillar ner i, miljon efter miljon.

Men konsumenter, det är hos er makten finns! Ska de största företagen vara oljebolag eller solcellsproducenter? VI bestämmer! 

Och där finns ändå en tröst. 

Skrivet av Klara


3 kommentarer:

  1. Ja omsättningen är per år, att jämföra BNP med omsättning är dock lite missvisande då de inte mäter samma sak men tidningar tycker alla fall om att roa sig med det. BNP är det sammanlagda värdet av det som producerats inom ett land, ett företagsomsättning inkluderar allt, även det som tillförts produkten av andra utanför företaget.

    Ett exempel, Sverige (land) köper in en bil från Toyota i japan, om denna bil sedan används i Sverige så kommer inte priset som Sverige köpte in bilen från det japanska bolaget att ingå i BNP, utan endast det extra värde som eventuellt tillförts bilen i Sverige. Om Sverige istället hade varit ett företag (Sverige AB) så hade hela värdet, det vill säga även inköpspriset, varit med i omsättningen.

    Ska man göra en rättvisande jämförelse så ska man jämföra BNP med företagens förädlingsvärde, vilket för företag funkar på samma sätt som BNP gör för länder. Gör man det så är Sverige mer än två gånger så stort som världens största företag.

    Lite off topic kommentar men det irriterar mig när tidningar gör såna jämförelser

    SvaraRadera
  2. Bra uppmärksammat! Förädlingsvärde nämndes ju inte ens i artikeln, det var ju riktigt dumt att dra en sån jämförelse då. Typiskt av en tidning att göra en höna av en fjäder!

    Jag tycker ändå att listan med de största företagen fortfarande ger en bild av hur ekonomin styrs idag, att det är oljan som styr. Och för mig, som sitter här med studentbidrag på några tusen i månaden, är summorna helt absurda! Synd då att de inte kan satsas på något vettigare..

    Tack för kommentaren Jimmy!

    /Klara

    SvaraRadera
  3. http://www.dn.se/ekonomi/oroligheter-i-libyen-far-oljepriset-att-rusa

    SvaraRadera