torsdag 24 mars 2011

Ät bättre. Må bättre. Johan gästbloggar om mat.

På min egen blogg skriver jag vanligtvis om mat och öl, så nu när jag ska gästblogga lite här så tänkte jag faktiskt ta och hålla mig kvar på det ämnet. Till att börja med skulle jag vilja ge ett litet filmtips. Food Inc från 2008, en dokumentär om matindustrin i det stora landet i väst. Som ni kanske redan gissat är det ingen upplyftande film. Nyckelordet är just industri. Tyvärr. Se den och förundras över hur vinstintressen kan snedvrida någons syn på mat alldeles fullständigt.

Det leder mig in på temat för det här inlägget, nämligen att äta bättre mat. Mat som är bättre både för dig och för miljön. Eftersom det går åt väldigt mycket energi för att producera kött så är det väldigt bra att skära ner på sin köttkonsumtion. Det är inte särskilt svårt och jag tänkte ge några tips på vägen.

Till att börja med kan man tänka efter om man kan dryga ut sina kötträtter med vegetariska ingredienser. Lite bönor i köttfärssåsen gör att man får någon portion till utan att använda mer köttfärs och man kan ofta ha i lite linser i en gryta för samma effekt. Rotfrukter brukar också vara trevligt. Riv lite rotselleri och ha din köttfärssås, det ger en trevlig smaksättning också. Ibland kan man faktiskt byta ut köttet helt utan att det gör någon större skillnad för rätten som helhet. Till exempel kan man vegetarisk tacos genom att koka röda linser. Häll i kryddmixen när det börjar tjockna och fortsätt tills det fått en grötaktig konsistens. Smakskillnaden mot köttfärs blir väldigt liten eftersom det är kryddan som står för alla smak. Konsistensen blir förstås lite annorlunda dock, men det blir också både nyttigare för dig och bättre för miljön.

Falafel är riktigt gott att göra själv, och inte särskilt svårt heller. I stort sett är det bara att lägga torkade kikärtor i blöt över natten (använd inte kikärtor på burk, de är färdigkokta vilket de inte ska vara till falafel) mixa dem med lite kryddor, rulla till bollar och steka eller fritera. Det finns massvis av bra recept out there, bara att googla fram ett lämpligt recept.


Sista mattipset blir soppor, som jag tycker är klart underskattade överlag. Många tycker kanske att soppor inte är så matiga, men bara man serverar ett gott bröd till så är det få soppor man inte blir mätt på. Min egen favoritsoppa är en tomat- och bönsoppa med lite mexikanskt stuk, som jag brukar baka ett focacciabröd med fetaost och oliver till. Här hittar ni mitt recept.

Till sist så var det ju det där med öl också. Vi har ganska många bryggerier i Sverige och många av dem gör riktigt bra öl. Det finns säkerligen något i närheten av dig, så varför inte slå ett slag för det lokalproducerade och fråga efter lokal öl nästa gång du är på Systembolaget. Producenter får nämligen sälja sina produkter på hyllan på de tre närmsta Systembolagsbutikerna även om de inte finns med i det ordinarie, nationella sortimentet. Mikrobryggerierna tillverkar sina öl med omsorg och med kvalitetsingredienser, det är ett riktigt hantverk faktiskt. Du kommer säkert upptäcka att de är godare än de billiga öl som är rena industriprodukter. Ekologiska öl är inte jättevanliga än, men några finns det. Nu till påsk så släpper Slottskällan, som ligger här i Uppsala, sin påsköl Blåkulla som från och med fjolåret görs med såväl ekologisk malt som ekologisk humle. Den kommer att vara tillgänglig i hela landet från och med 1:a april, så håll utkik efter den om du vill dricka ekologisk öl i påsk.

Eftersom jag har skrivit en del om vegetarisk mat så tänkte jag bara passa på att nämna att man ibland använder gelatin, som ju är en animalisk produkt, för att filtrera öl. Det blir förstås inget gelatin kvar i det färdiga ölet. Om du är vegetarian/vegan och vill veta om ett öl har filtrerats med hjälp av gelatin så är det bäst att kontakta bryggeriet och fråga dem.

Med de orden så rundar jag av för den här gången.

/Johan

6 kommentarer:

  1. Väldigt trevlig läsning, Johan! Nästa gång jag gör tacos ska jag pröva linsfärsen.
    Angående gelatin i öl, vet du någon vegansk öl redan nu? Ska maila mina favvoöltillverkare och hålla tummarna som fan :)
    /Hanna

    SvaraRadera
  2. Vilket inspirerande inlägg Johan! :)

    SvaraRadera
  3. Nä Hanna, tyvärr har jag ingen koll alls på några särskilda som använder/inte använder gelatin, har bara hört att det är vanligt, dock var det i ett internationellt perspektiv så med lite tur är det ovanligt i Sverige. Säg till när du får svar, jag vill också veta, av ren nördighet :)

    Sofie, pröva bön- och tomatsoppan nån gång, det är galet gott!

    SvaraRadera
  4. Jag pratade med bryggaren på Slottskällan och han sa att de inte använde några animaliska produkter alls i sin filtrering och hade inte hört om något annat svenskt bryggeri som gjorde det heller, så du kan nog vara lugn Hanna :)

    SvaraRadera
  5. Trevlig läsning om användning av animaliska produkter för klarning av öl och vin finns på Djurens Rätts hemsida:
    http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/kontakta_oss/faq/fraga?element_id=36683&displaypage=TRUE

    För en mer eller mindre komplett lista över vegetariska/veganska drycker kan man kolla här: http://www.barnivore.com/

    SvaraRadera
  6. Såg en notis om den här distanskursen i facktidningen Naturvetarna när jag läste och kom att tänka på ditt inlägg.

    http://www.slu.se/sv/utbildning/kurser/?kurskod=LV0083

    SvaraRadera