tisdag 14 maj 2013

Kickstarter

Vill dela med mig av en riktigt smart sak: Kickstarter!

Det är en hemsida där man lägga upp en presentation av ett projekt man vill göra så folk från hela världen kan gå in och titta - och sedan skänka pengar till ändamålet.

När man lägger upp sitt projekt, ofta i form av en liten film (det finns några som är väldigt välproducerade och säkert själv kostat en del) lägger man också upp en summa man vill nå upp till och ett datum när målet ska vara fyllt. Sedan kan folk voucha pengar, alltså lova att man skänker valfri summa - om målet lovade bidrag når upp till slutsumman. Når man inte upp till slutsumman kommer alltså inga pengar dras från den donatorn, så det är upp till projektskaparen att marknadsföra sin idé på bästa sätt. Ibland utlovas en belöning till extra generösa givare i form av en gåva eller att ens namn nämns i samband med projektet.

Jag blir så glad när jag tänker på hur många möjligheter det här öppnar för människor med en bra idé men saknar finansiering. Ofta är det ju inte bristande ambition eller lovande planer - utan faktiskt pengar att genomföra projekten. Internet är bäst!


Projekten i sorterade i kategorier så man kan lätt surfa runt och hitta många riktigt roliga och häftiga projekt.

Här kan man donera till en veganglassbil, självlysande växter eller kanske legorobotar

Skrivet av Klara


lördag 11 maj 2013

Bra grej

Inte den fyndigaste rubriken någonsin, men låt gå. Läste i tidningen Ingenjören om en afghansk uppfinnare som tillverkat en ny sorts minröjare. Den ser ganska lustig ut, en stor boll bestående av ben med små runda plattor på. Lätt är den tydligen, för tanken är att den ska flyttas av när vinden blåser. För varje mina som detoneras förlorar den ett ben eller två, men den kan rulla vidare ändå. Billig är den också - ett stycke minröjarboll: 50 dollar. Sjukt smart pryl, innovation när det är som bäst!


Bild tagen från nättidningen Designandstuff.com:s artikel om uppfinningen. Där finns också en liten film där uppfinnaren berättar om sin idé.

Skrivet av Klara

fredag 10 maj 2013

Ett annorlunda perspektiv

Igår snubblade jag över en länk till en väldigt intressant och tankeväckande kortfilm. Det handlade om astronauter och hur deras perspektiv ändrats sedan de varit i rymden. Från att varit helt fokuserade på att komma upp utanför atmosfären och ha siktet mot stjärnorna, till att vända ner blicken och se jorden på ett helt nytt sätt. Att se hela jorden, vår fantastiska och vackra planet, och inse att vi bor tillsammans - och ensamma - i det här slutna ekosystemet mitt ute i rymden.

Om man någonsin varit medveten om den här tanken så är det nog lätt att glömma. För den absoluta majoritet som aldrig varit i rymden tycks ju himlen sträcka sig oändligt åt alla håll ovanför huvudet, vardagslivets stress kallar på uppmärksamhet och det är lätt att tro att det som händer på den här sidan av jorden inte alls påverkar den andra sidan. Och hur ska man bevisa motsatsen?


Tanken att medvetenhet, och perspektiv spelar störst roll för förändring tror jag är oändligt viktig. Det är det som jag tror skiljer mellan folk från olika platser på jorden, inte intelligens eller ambition, utan perspektiv.

Att diskutera med en annan person och kunna sätta sig in i den andres skor på riktigt för att se varför åsikter skiljer sig åt och var de olika synpunkterna kommer från är en nyttig övning. Man finner att en sådan diskussion är mer givande än att sonika försöka övertala och "vinna" över den andre.

Kolla in filmen, checka in filmskaparnas hemsida - Planetary Collective - , gå ut i vårsolen och hitta nån att diskutera med. Glad fredag!

 Skrivet av Klara