lördag 31 december 2011

Svettigt (?) på sydpoolen

Gott nytt önskar jag er alla läsare! Hoppas ni alla har en mysig julhelg med god mat och härliga vänners sällskap. Det är ju trots allt det bästa man kan önska sig, håller ni inte med?

Tänkte dela med mig av en artikel jag läste på DN idag som handlar om sydpoolen. Det är värmerekord där nu under dagarna, idag går termometern upp till -12 grader C. Det är det högsta värde som uppmätts sedan 1957, när man började mäta temperaturen. -12 grader C, jämför det med den genomsnittliga sommartemperaturen -32 grader. Genomsnittet under ett helt år är runt -50 grader C. Burr!!!

Sydpoolen är den kallaste platsen på jorden, rekordet på -90 grader C. Att det är kallare än nordpolen beror på att den geografiska polen (som skiljer sig från den magnetiska) ligger på kontinenten Antarktis, en stor landmassa som är täckt av snö och is. Solens strålar reflekteras bort från ytan, ett fenomen som kallas albedo. Is och snö kan tillsammans ha ett albedo som ligger nära 1, vilket innebär att nästan alla solens strålar reflekteras tillbaka ut i atmosfären. Jordens sammanlagda albedo ligger på 0.3 - 3 tiondelar av allt solljus som når jordytan studsar tillbaka istället för att värma upp ytan. (Däremot så åker inte alla strålar ut i rymden igen, växthuseffekten gör att en stor del stannar kvar i atmosfären och värmer upp luften istället)

Det är väldigt intressant att, trots att det är riktigt kallt och torrt på kontinenten, så är det inte helt dött. Där finns bland annat de magnifika kejsarpingvinerna som, när det är riktigt kallt, gosar ihop sig och värmer varandra. Vi får hoppas att de inte får värmeslag nu!


Skrivet av Klara

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Pole
http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Antarctica
http://sv.wikipedia.org/wiki/Albedo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kejsarpingviner