söndag 23 oktober 2011

Hur mår du egentligen kärnkraften, del II

Natten till söndag började det brinna i turbinhallen vid Oskarshamns kärnkraftsverk. OKG:s informationschef Anders Österberg säger att branden troligen orsakades av ett oljeläckage där olja kom i kontakt med heta turbiner och då fattade eld. Eftersom att branden skedde i turbinhallen och inte inne i själva kärnkraftverket ska det inte vara någon fara för allmänheten, men orolig blir man ju ändå.
Det är inte bara små bränder som ställer till det för Oskarshamns kärnkraftsverk. I tisdags startades reaktor 2 upp efter ett underhållsstopp men fick stängas ner igen redan på torsdagen på grund av vibrationer i turbinen.

Oskarshamns kärnkraftverk. Bildkälla.

Oskarshamns kärnkraftverk består av tre reaktorer: O1, O2 och O3. O1 och O2 byggdes 1966 och 1969 och har en bruttomaxeffekt på 492 respektive 661 MW. Rektor 3 byggdes till 1980 och står en bit från de andra två (längst bak i bilden). O3 har en maxeffekt på 1450 MW och dessa tre reaktorer tillsammans står för 10% av Sveriges elproduktion.

Frågan kvarstår, hur mår du egentligen kärnkraften?

Peace out!
Hanna

http://www.okg.se/templates/Page____183.aspx
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rokutveckling-pa-oskarshamns-karnkraftverk
http://www.okg.se/templates/NewsPage____1180.aspx

måndag 10 oktober 2011

Svenskt kött

På tal om kött!

Om man nu är en sån som ännu inte är tillräckligt övertygad om att vegetariskt är exemplariskt för att hålla tassarna borta från köttdisken så kan man åtminstonde göra vettiga val de gånger man köper kött.


I mars 2011 meddelade LRF och Svenskt Kött att de tagit fram en ny märkning av kött. Märkningen heter så fantasifullt Svenskt Kött och är till för att informera konsumenten om att köttet är uppfött, slaktat, berett och packat i Sverige. Djuret har med andra ord inte lämnat landets gränser, vare sig levande eller död. Att välja svenskt kött är ett sätt att öka sannolikheten för att djuret vars kött man köper har haft ett drägligt liv samt att skära ner på utsläppen från onödiga transporter hit och dit mellan länder. Man hjälper även till att hålla det svenska lantbruket vid liv.
Märkningen säger tyvärr inget om varifrån fodret som djuret mumsat i sig kommer, och inte heller ekologiskt kött garanterar svenskproducerat foder.

Alla kan vi på något vis bidra till ett mer hålbart samhälle. Väljer du fläskkött i stället för nötkött minskar utsläppen per portion med ca 70 % per portion. Skippar man dessutom fläsket och går direkt på bönorna skär man i runda slängar ner sina utsläpp med 99%. I mina ögon borde vegetarisk kost vara det självklara valet för oss alla, men även om du inte vill gå över till helt vegetariskt kan man alltid göra skillnad. Varje måltid utan kött är ett steg i rätt riktning!


Hade de här små knoarna varit födda efter 1 jan 2012 hade dom sluppit bli kastrerade utan bedövning. Bildkälla.

 /Hanna

Länktips:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/klimatsmart-i-affaren/

Ring in det nya, återvinn det gamla

Så har det blivit dags för även mig att uppdatera mig på mobilfronten. De senaste fem åren har jag använt mig av en liten Sony Ericsson W580i som överlevt (men inte utan att lämna spår) hårda fall i backen, inte så nyktra stunder, jeansfickor och att slängas runt i skolväskan. Men nu på ålderns höst, när knapparna spruckit och/eller fallit bort helt kändes det dags att gå vidare. En ny fräsig smartphone med internet och appar och angry birds och hela fadderullan ligger nu på sängbordet och laddar.

Vad händer nu med gamla kära Sony Ericsson W580i? Återvinning förstås! 

Jag tänker återkomma om detta i ett senare inlägg, men att vi idag använder oss av en otrolig mängd hemelektronik är kanske ingen främmande tanke. Och det finns mycket material i en uttjänad gammal mobiltelefon eller dator som går att återvinna är förhoppningsvis inte heller det för de flesta. I slutet av detta år hoppas Boliden vara färdig med en återvinningscentral för gammal hemelektronik där de plockas isär och materialet återvinns. I kretskorten finns många sällsynta metaller och ur ett ton mobiltelefoner kan man plocka fram 300 gram guld, ett kilo silver och 100 gram palladium. En tänkvärd jämförelse är att i Bolidens nya guldgruva är halten endast 4 gram per ton berg. Det finns företag som köper gamla mobiltelefoner, i de flesta mobilbutiker kan man lämna in sin gamla lur och i min sopstuga finns en holk för elektronik. Metaller är väldigt viktigt att återvinna, de är, precis som fossila bränslen, en ändlig resurs. Vill ni läsa mer om metaller, checka in den här länken, TMR.

Vill tacka kära Johan för länken, en go geolog som för några månader sedan skrev sitt kandidatarbete som handlar om sällsynta metaller.

Så tveka inte, har ni något gammalt elektroniskt som inte längre fungerar.. ÅTERVINN!

Värdefull ressurs! Bild från Nyteknik.se

Skrivet av Klara


http://www.nyteknik.se/nyheter/basindustri/gruvindustri/article3233136.ece
http://www.boliden.com/www/bolidense.nsf/951b4d7cbfc58bc6c1256df80037d8f3/e696d5956f485984c1257789002ad218?OpenDocument
http://www.envirofone.se/what-happens/
http://www.techmetalsresearch.com/

onsdag 5 oktober 2011

Nobelpriset i kemi

Kemi, ett ämne som kan få många gymnasieelever att rynka på näsan. Idag prisades en forskare som har visat, men sannerligen fick kämpa för, skönheten inom kemins värld.

När jag läst kemi har jag fått lära mig att en kristall är definerad av den allra minsta periodiska enheten, en enhetscell. Cellerna är identiska och packar sig periodiskt i (nästan) oändligt långa led åt alla håll. Kemisten Daniel Shechtman visade 1982 att så inte alltid är fallet. I sitt mikroskåp fick han fram en bild som kändes i allra högta grad ologisk. Atomerna låg ordnade, men inte periodiskt! Tydligen är mönstret helt omöjligt upprepa, som att försöka göra en fotboll av bara sexhörningar. Alla fotbollsfantaster vet ju att det såklart krävs både fem- och sexhörningar!

Beskrivning av en enhetscell
från Klaras föreläsningsanteckningar
bild: Greger Thornell
Atommönster i en kvasikristall
bild: wikipedia.org


Kvasikristaller finns i många legeringar (särskilt de som innehåller aluminium) och materialvetenskapligt sett så är de väldigt intressanta. De är nämligen termoelektriska, vilket innebär att de omvandlar värme till elektricitet. De uppvisar också en viss elasticitet, vilket skiljer dem från andra metaller i fast form.


Shechtman fick kämpa hårt för att bli trodd och blev faktiskt ombedd att lämna sin forskargrupp. En av hans motståndare var Linus Pauling, som själv var nobelpristagare och en gigant inom bio- och fysikalisk kemi.
Att ha ett öppet sinne visar det sig vara en otroligt viktig egenskap hos forskare! Hur erfaren man än är så finns det alltid någonting nytt att lära sig, även om de som lär ut är yngre ;-)

Klara

http://en.wikipedia.org/wiki/Quasicrystal
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvasikristaller-gav-nobelpris_6527030.svd
http://svt.se/2.146801/1.2556640/nobelpriset_i_kemi_2011
http://peterlu.org/

tisdag 4 oktober 2011

Nobelpris i fysik

För några timmar sedan delades nästa nobelpris på tur ut, fysikpriset! Nobelkommittén valde att belöna tre amerikanska astrofysiker, Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G. Reiss, som studerat ljuset från supernovor. En supernova är en gammal stjärna som exploderar, det är en otroligt våldsam händelse som släpper loss en enorm mängd energi. En supernova kan lysa flera hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Vår sol kommer också bli en supernova, om en sisådär 10 miljarder år :-) Det är bra, för om en supernova bildades inom 100-200 ljusår från oss skulle hela vår galax utplånas. Då är det nog ganska nice att vara död.

Med hjälp av dessa studier upptäckte de hur universums expansion accelerar. Sedan början av 90-talet tävlade två konkurrerande forskningsgrupper, ledda av Perlmutter och Schmidt, om vilka som kunde hitta den mest avlägsna supernovan. De två grupperna hittade runt 50 supernovor med ett ljus som sken svagare än väntat och som tyder på att expansionen sker fortare och fortare. Det som driver på expansionen tros vara den mystiska mörka energin som fyller ut 70% av hela universum. Baryonisk materia, dvs alla atomer, sägs endast vara 4% av hela universum...

Keplers supernova, som visst ser lite ut som att den expanderar?


Att hålla på med fysik verkar vara så otroligt intressant, det händer såna häpnadsväckande saker hela tiden. I boken "The elegant universe" jämför fysikern Brian Greene sitt arbete med Columbus upptäckter på 1400-talet, att man hela tiden hittar nya otroliga sanningar om vår värld. Jag är helsåld!

Intressant klipp om mörk materia (En aning off topic, men intressant iallafall. För den nördige!)



http://svt.se/2.108068/1.2555215/fysikpriset_2011_delas_av_tre
http://svt.se/2.146801/1.2555234/nobelpriset_i_fysik_2011
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6rk_energi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Keplers_supernova.jpg
http://sv.wikipedia.org/wiki/Supernova#K.C3.A4nda_supernovor

måndag 3 oktober 2011

Nobelpris i medicin

Idag delades nobelpriset i medicin ut, den här gången belönades tre forskare som studerar immunförsvaret. De första två var ett forskarlag, Bruce Beutler och Jules Hoffman,  som upptäckte receptorer, Toll-receptorer, i kroppens celler som reagerar när farliga mikroorganismer är i närheten och som aktiverar försvaret. Upptäckten gjordes 1996 när Hoffman studerade bananflugor som tydligen har ett liknande immunsystem.. Den tredje pristagaren, Ralph Steinman, upptäckte dendritcellen, som aktiverar T- och B-celler och reglerar cellens försvar. Detta kallas kroppens två försvarslinjer, det medfödda och det förvärvda immunförsvaret.

Det medfödda försvaret bromsar och kan ibland förstöra de sjukdomsframkallande organismerna med en inflammation i det angripna området. Om bakterierna tar sig igenom den första försvarslinjen tar det förvärvda immunsvaret vid. Dendritcellerna aktiveras och bildar antikroppar och mördarceller (riktigt fräckt namn till en riktigt fräck cell) som tar kål på de flesta farliga inkräktare.


Sveriges Radio, 3 okt 2011
Dessa upptäckter har revolutionerat immunologin och används för att skapa vacciner mot bland annat allergier, tumörer och vid transplantationer. Det är helt sjukt häftigt!

Under resten av veckan kommer de andra nobelprisen delas ut, håll koll på svt.se.

Klara

söndag 2 oktober 2011

Overshoot day

Den 27:e september i år inföll den så kallade Overshoot day, det vill säga dagen då vi använt upp naturens budget för det här året.
Begreppet Overshoot day infördes av New economics foundation för att förtydliga den belastning mänskligheten utgör på naturen och hur pass vi överutnyttjar vår planet.


Vad innebär då naturens budget och hur räknar man ut den?
Med hjälp av statistik från databaser världen över jämförs jordens produktion mot vår konsumtion. Exempelvis för FN statistik över hur mycket grödor och dylikt som skördas varje år, och detta jämförs då mot satelitbilder som visar biologisk produktivitet i andra områden. Väldigt förenklat: hur mycket tog vi här och hur mycket växer där. I beräkningarna tas även med hur planeten klarar av att hantera det avfall vi producerar, till exempel hur mycket koldioxid som haven och skogarna kan absorbera. Det är Global footprint network som står bakom alla uträkningar, klicka här och lär dig mer om hur det går till!


[world biocapacity / world Ecological Footprint] x 365 = Earth Overshoot Day

Förra året inföll Overshoot day tidigare än i år men enligt Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, har detta tyvärr inget att göra med en positiv trend utan bara att metoden för uträkningarna förbättrats.


Happ, nu då?
Vi har tre månader kvar av det här året och kontot ekar tomt. Vad sägs om lite hållbar utveckling kanske?

Hanna



http://www.fria.nu/artikel/89857
http://www.klimatsmart.se/?page=news&id=12543
http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1409737-overshoot-day-r-hr-nu-lever-vi-ver-jordens-tillgngar